La Plataforma

Qui som?

La Plataforma contra la impunitat neix de la mobilització en defensa de la investigació dels crims dels franquisme arran de la imputació del jutge Baltasar Garzón que fou convocada a través de les xarxes socials per un grup de ciutadans que vèiem amenaçada la nostra democràcia i que tingué lloc el 24 d’abril de 2010 a nombroses ciutats d’arreu de l’Estat.

Concentració a plaça Sant Jaume de Barcelona 24 d'abril de 2010

Per què?

El nostre objectiu és continuar lluitant per tal que es faci justícia i acabem amb un dels processos més vergonyosos de la història d’aquest país, i per a evidenciar la impunitat que gaudeixen aquells que, des de les més altes instàncies de l’Estat, s’oposen a què s’investiguin els milers de casos d’homes i dones assassinats i desapareguts per haver estat fidels a la legalitat de la República, i es concedeixi als seus descendents el dret a saber on es troben i a donar-los digna sepultura. Perquè creiem que investigar crims de lesa humanitat no és delicte i que Falange española no hauria de ser legal ni s’haurien d’admetre a tràmit les seves querelles. Perquè s’anul•lin totes les condemnes dels consells de guerra militars i del Tribunal de Orden Público (TOP). I perquè amb aquestes decisions judicials es demostra que en l’Estat espanyol no hi ha una separació de poders real atès que la justícia espanyola denega el dret a la veritat, la justícia i la reparació a les víctimes.

En cap cas volem limitar-nos a una defensa del jutge Baltasar Garzón, sinó que la seva imputació només ha despertat la consciència col·lectiva de què no s’ha reparat el dany a les víctimes i s’han volgut deixar els fets en l’oblit. Els ciutadans tenim dret a expressar la nostra opinió de manera lliure, pacífica i democràtica, perquè la sobirania l’exerceix el poble i qualsevol ens de l’Estat deriva d’aquesta i per tant pot ser subjecte de crítica per part de la ciutadania. Tot per a no creuar-nos de braços davant el fet de ser l’únic país del món democràtic que no sols es nega a netejar els crims del seu passat feixista sinó que tampoc no és capaç de condemnar-los rotundament i investigar-los.

Com?

La Plataforma, amb la voluntat de denunciar el procés d’injustícia que busca en el silenci i en l’oblit nous mètodes de perpetuar-se en el nostre sistema democràtic, ha realitzat nombrosos actes, xerrades, projeccions de documentals i pel·lícules, etc. durant l’any 2010. Com ara l’emotiu homenatge als afusellats a El Camp de la Bota el 22 de juliol.

 

Homenatge als afusellats a El Camp de la Bota, 22 de juliol de 2010

No obstant això, la Plataforma contra la impunitat no es va inscriure al Registre d’Associacions de la Generalitat fins el 26 de gener de 2011. Els membres fundadors són Rosa Regàs, Carlos Jiménez Villarejo, Antonio Doñate, Carmen Domingo, Gema Galdón, Sara Clavijo, Cristina Vaquer i Delphine Crespo.

Junta directiva

La Junta directiva actual és composta per:
Presidenta: Carmen Domingo
Secretària: Sara Clavijo Losada
Tresorer: Carlos Jiménez Villarejo
Vocal: Delphine Crespo

Les finalitats de l’associació són:

  • Promoure l’estudi i l’anàlisi de les institucions repressives de la dictadura franquista i dels antecedents que la varen generar.
  • Fomentar i difondre el coneixement de l’aparell repressiu de la dictadura i les seves repercussions en els drets individuals i col·lectius i les seves conseqüències actuals.
  • Impulsar la investigació sobre les formes de persecució, càstig i repressió i dels seus responsables polítics i penals.
  • Divulgar el coneixement i difusió dels sistemes d’encobriment i impunitat dels responsables de la violació d’aquests drets.
  • Proporcionar un espai de trobada de represaliats i familiars de represaliats per la dictadura, així com d’entitats amb finalitats similars.
  • Recopilar, emmagatzemar i difondre informació sobre estudis i material audiovisual sobre el franquisme.

Activitats

Per a l’assoliment d’aquestes Contra la impunitat porta a terme diversos tipus d’activitats com ara estudis de recerca, publicacions, actes públics, conferències, audiovisuals, congressos, trobades amb entitats de finalitats similars i exposicions sempre a fi de revelar i difondre el coneixement del període abans esmentat.

El 2 d’octubre de 2010 la Plataforma contra la impunitat va rebre el Premi l’Alternativa.

Foto recollida premi l'Alternativa

Agraïments

Res d’això hagués estat possible gràcies al suport desinteressat de nombroses persones i associacions, als quals volem agrair la seva predisposició i col·laboració, entre d’altres a: Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya (ARMHC), Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, catorzedabril, Carme Riera, Carme Sansa, Carme Tolosana, Casa Amèrica Catalunya, David Bondia, Enric Majó, Enric Pubill, Fernardo Guillén, Francesc Abad, Fundació l’Alternativa, Gabriel García i Voltà, IES Vallvera de Salt (Girona), Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), Jordi Dauder, Jordi Vilalta, José Luis Gordillo, Josu Martinez i Txaber Larreategi, Lluís Martí Bielsa, Magda Bandera, Marcel Leal, Manel Perona, Montse Armengou, Pere Fortuny, Pere Portabella, Raquel Amado, Quico Romeu, Taller de músics, Teresa Duerto i Vicky Peña. I molt especialment recordem a Gabriel Cardona, in memoriam.

Contacte

Podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic contralaimpunitat@gmail.com.

    • Teresa Navés i Nogués
    • 4 Març 2011

    Vull adherir-me al segon Manifest i concentrac​ió Contra la impunitat de la dictadura franquista​, 12 de març (Barcelona​)
    Moltes gràcies
    Teresa

    • Ricardo Doz
    • 11 Març 2011

    Mi completa adhesión a la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme, la recuperación de la Memoria Historica y en contra de la represión que durante los golpistas realizaron durante y posteriormente a la guerra del 36-39, y que esta dando los ultimos coletazos, espero, para que las muertes que realizarón queden a dia de hoy impunes.

    • Rosa Andreu
    • 23 Març 2011

    Vull adherir-me al segon Manifest i concentrac​ió Contra la impunitat de la dictadura franquista que tindrà lloc el dissabte 26 de març a Barcelona.
    Moltes gràcies,
    Rosa

    • Lluís Medir Huerta
    • 24 Març 2011

    Signo el Manifest que acabo de llegir

    Lluís Medir

  1. Vull adherir-me al Manifest contra la impunitat de la dictadura franquiste.

    Una Abraçada

    Alfons Navarro

Deixa un comentari